Psykiska sjukdomar

Det största hotet mot människans överlevnad idag är psykiska sjukdomar. Sjukdomen som flest människor dör av är depression. Inte förrän nyligen erkändes depression och andra psykiska åkommor som sjukdomar. Tidigare har det varit något som inte riktigt existerat och om man var borta från jobb på grund av depression rynkade folk lite på näsan – man var ju inte sjuk på ”riktigt”. Tack vare forskning och bevis är det inte längre så. Depression så väl som andra psykiska sjukdomar är bevisade att vara allvarliga och i många fall kan utkomsten vara döden om man inte blir behandlad – något som KPT gör.

Panikångest
Något som många drabbas av idag är panikångest. Oftast är panikångesten kopplad till prestationsångest. Panikångesten uppkommer när man tappar kontroll över en situation, eller inte känner sig bekväm i den. Många associerar panikångesten med något. Vissa får enbart panikångest när de är bortkopplade från omvärlden, andra i skolan och vissa på jobbet. Ibland är panikångesten inte något hinder alls, men den kan komma när man minst anar. Det är svårt att själv lära sig att hantera panikångesten då många identifierar sig med den och inte ser det som en sjukdom. Har man panikångest ska man direkt söka hjälp och KPT hjälper de flesta att ta ett steg tillbaka och i lugn och ro titta på situationen. Det handlar om att kontrollera en ångest som är så kraftig att man inte vill annat än försvinna.

Depression
Depression är den psykiska sjukdomen som har orsakat högst dödsfall. Ibland hjälper det inte ens med KPT för att övervinna sjukdomen. Det finns depressioner lika dödliga som cancer – oavsett vad man gör så finns det ingen väg ut. I Sverige är depression idag en verklig sjukdom, en dödlig sjukdom. Psykologer sitter med patienters liv i händerna, precis som en doktor som ska utföra en farlig operation på en cancerpatient. Det finns en chans att man kan lura döden men misslyckas man så är döden ofrånkomlig. Depression märks av genom att personen inte har någon livskraft kvar. Ingenting är roligt eller värt att leva för. Allt är jobbigt och varje dag är en kamp för livet. En deprimerad människa kan liknas med en människa i ett brinnande hus. Antingen stannar man med den hotande elden, eller så hoppar man ut genom fönstret. De som överlever depressioner hittar en eldsläckare, medan de som avlider väljer fönstret. Att leva med depression är som att varje dag stå i ett brinnande hus som långsamt rasar samman.

Någonting som många tycker hjälper till att komma tillbaka till ett vanligt liv efter en depression eller panikångest är att röra på sig och komma igång med träning. Detta gör att hjärnan får en chans att slappna av och man fokuserar istället på de fysiska utmaningar som man ställs emot om man till exempel står på ett löpband eller går på ett spinningpass. Känner du att gå och träna på ett gym är för påfrestande finns det en mängd andra sätt som du kan göra det hela på. På frisksport.nu hittar du en mängd med inspiration till att komma igång med din träning.